South Beach Hotel for Starwood & LeFrak

DESCRIPTION

 

|

 

In 2012, Starwood Capital and LeFrak Organization commissioned Evangeline's firm to generate design ideas to renovate the Perry Hotel & Resort (formerly Gansevoort) in South Beach, Miami, FL. Her firm, A.I. Design Lab, was selected as one of three finalists to present to Barry Sternlicht of Starwood, Jamie LeFrak of LeFrak Org, and other stakeholders. Evangeline served as the Architectural and Interior Designer and Project Coordinator for the hotel design competition. The scope was to develop and present the proposal, narrative book, and schematic layout and furniture selections for the port cochere and lobby (shown here), concierge, lounge, bar, guest rooms (shown here), pool deck and cabanas for the project located at 2377 Collins Avenue. Evangeline also outlined the scope of work, costs, and staff needs. Although the submission was not selected as the final design, Evangeline was honored to be invited to compete for the incredible project. 

 


MANGROVE BAR AT THE SOUTH BEACH HOTEL

DESCRIPTION

 

|

 

Starwood Capital and LeFrak Organization commissioned Evangeline's studio to compete and generate design ideas to renovate the Perry Hotel & Resort (formerly Gansevoort) in South Beach, Miami, FL. Her firm, A.I. Design Lab, was selected as one of three finalists to present to Barry Sternlicht of Starwood, Jamie LeFrak of LeFrak Org, and other stakeholders. Evangeline served as the Architectural and Interior Designer and Project Coordinator for the hotel design competition. The scope was to develop and present the proposal, narrative book, and schematic layout and furniture selections for the port cochere and lobby, concierge, lounge, bar (shown here), guest rooms, pool deck and cabanas for the project located at 2377 Collins Avenue. Evangeline also outlined the scope of work, costs, and staff needs. Although the submission was not selected as the final design, Evangeline was honored to be invited to compete for the incredible project. 

 

///    ECO-LOUNGE + THE LIVING WALL

DESCRIPTION

|

 

Oulu was built in a gut-renovated 2,200 sq. ft. space located in Williamsburg, Brooklyn, NY. The facade design was recognized for the first "living wall" in New York City in 2007. The interior architectural design and custom furniture was designed following eco-friendly LEED standards. The project was published world-wide, made the cover of "Hospitality Design Magazine" (March 2008) and was showcased in the book "1,000X Landscape Architecture" by Braun (2010). 

Concept.

The design reconceptualizes space using forms inspired by the natural landscape of Oulu’s namesake in Finland. The finished woodwork of the walls and seating took its cues from the patterns that emerge from the bark of a birch tree with thin panels of wood that peel away from the wall. The tables start near the ceiling and curve out, cantilevering over the floor. Each wall-height curve defines programmatic space with the DJ elevated above in the interstitial space.

Environmentally-friendly Materials.

“FSC-Certified Wood” certified from the Forest Stewardship Council (preserves natural habitat, stabilizes hydro-climate, produces oxygen, reduces CO2, biodegradable). Milk-based wood sealant with a low-VOC natural oil (non-hazardous, health benefits). The Panelite Mica promotes light exchange; Mica is a natural, non-hazardous and biodegradable product. In Amber Mica panels (MLA), 90 % of the panel is mica and the final 10% is shellac – a natural binder that has FDA approval for food consumption.  (natural product, biodegradable, efficient production process, non-hazardous, light transmission, increases personal comfort by design). The sheetrock walls are made up of 99% post-industrial recycled material for the gypsum and 100% post-consumer recycled paper for the backing. (less virgin material used, preserves natural habitat, less landfill waste, non-hazardous). The interior was painted with a milk-based pigment that is low in volatile organic compounds (VOC), toxic gases that pollute groundwater, air quality and soil. Overexposure to VOCs, which are alarmingly abundant in standard paints and cleaning supplies, can cause serious respiratory problems. The custom-designed birch tree side tables were made from logs that were hand-picked from a private forest in Pennsylvania only 130 miles away. (forest: preserves natural habitat, stabilizes hydro-climate, produces oxygen, reduces CO2, non-hazardous / local source: reduces CO2 from transportation)

Green Wall at the Exterior.

The green wall protects the existing facade, acting like a rain-screen. It also has insulating properties, which help regulate heating and cooling costs. It helps to combat global warming and filter air by absorbing and converting carbon dioxide to produce oxygen. Just 1.5 square meters of the grass-like vegetation produces enough oxygen in a year to supply one person’s yearly oxygen intake needs. When translating that info to this project, Oulu’s green wall will conceivably produce enough oxygen for 46 people a year.

Energy.

All of Oulu’s energy is culled from Con-Edison’s wind-power program, which unlike traditional electricity, doesn’t come from fossil fuels. (cuts CO2 emissions). Provides natural ventilation on nice days (reduces energy, increases personal comfort). The insulative film applied to the glass of the garage door cuts heat loss through by up to 30% (reduces energy, increases personal comfort).

Air Quality Flush-out.

The flush-out after construction removes air particulates of the space by running the AC fans a week before occupancy and then changed the filters before the space opened. (health benefits, increases personal comfort).

Hospitality_Des_Mag_March-2.gif

/// ECO-FRIENDLY RESTAURANT

DESCRIPTION

|

 

Green Canteen was built in a gut-renovated 4-level building (circa 1980) 10,000 sq. ft. space in 2009. The scope of the design included an eco-friendly restaurant (at ground level and cellar), corporate offices (at the 2nd floor) and a rooftop garden. 

The space was designed to LEED (Leadership in Energy & Environmental Design) Silver standards. It included solar hot panels on the roof, energy efficient equipment, low-VOC finishes, an recycled material. 

Evangeline Dennie managed all phases of the design and construction, including restoring the historic storefront, providing the interior architecture and custom furniture design, the lighting design, as well as coordinated the HVAC and MEP with the engineers.


///  Alternative Design Ideas

PROCESS

|

 

Green Canteen was built in a gut-renovated 4-level building (circa 1980) 10,000 sq. ft. space in 2009. The scope of the design included an eco-friendly restaurant (at ground level and cellar), corporate offices (at the 2nd floor) and a rooftop garden. 

In the schematic phases of the project, Evangeline Dennie and her team investigated multiple design approaches. Shown here are examples of the 3-D rendering process involved in the early stages of the project development. 

TREND WALK EXHIBIT WINNER 

DESCRIPTION

|

 

Evangeline Dennie's design firm, A.I. Design Lab, was honored to win TWO of the four future design categories at the BDNY Trend Walk Competition, including “Calcified” (shown here) and “Dark Fairytale“. Her exhibit design was selected to showcase the future of hospitality design trends at BOUTIQUE DESIGN New York at Jakob Javits Center, November 2011. She created this exhibit showcasing products exclusively from BDNY and IHMRS exhibitors.

Calcified was selected for the “Trend Walk” as one of eight trends that provided attendees with a glimpse at the future of hospitality concepts. For the competition, designers were challenged to interpret and create a design reflecting one of eight concepts by trend forecaster, Stacy Garcia. Her team reviewed each concept and the four final designs were selected based on how well each design represented the trend and inspired the viewer. The winners created exhibits showcasing trends for Calcified, Dark Fairytale, Mid-Century Ideal, and Acid Hip. Shown here is A.I. Design Lab’s winning entry for “Calcified”. Special thanks to Evangeline's team, including Amanda Beethe, Michelle Mandzy and Emily O'Daniel.

DESCRIPTION

 

 

|

 

Evangeline Dennie's design firm, A.I. Design Lab, was honored to win TWO out of the five future design categories at the BDNY Trend Walk Competition, including “Dark Fairytale“(shown here) and ”Calcified“. Her exhibit was selected to showcase the future of hospitality design trends at BOUTIQUE DESIGN New York at Jakob Javits Center, November 2011. She created this exhibit showcasing products exclusively from BDNY and IHMRS exhibitors. 

Dark Fairytale was selected for the “Trend Walk” as one of eight trends that provided attendees with a glimpse at the future of hospitality concepts. Designers were challenged to interpret and create a design reflecting one of eight concepts by trend forecaster, Stacy Garcia. Her team reviewed each concept and the four winning designs were selected based on how well each design represented the trend and inspired the viewer. The winners created exhibits showcasing trends for Calcified, Dark Fairytale, Mid-Century Ideal, and Acid Hip. Shown here is A.I. Design Lab’s winning entry for “Dark Fairytale”. Special thanks to Evangeline's team, including Amanda Beethe, Michelle Mandzy and Emily O'Daniel.